Ватикан змінив положення щодо смертної кари

Римо-католицька церква офіційно змінила своє вчення щодо смертної кари, визнавши страту неприйнятною за будь-яких обставин.

Ватикан змінив положення, щоб відобразити повне неприйняття смертної кари папою Франциском. Смертна кара є неприйнятною, бо «атакує» недоторканність і гідність людини, йдеться в заяві понтифіка, пише Радіо Свобода.

Раніше положення Римо-католицької церкви допускало звернення до смертної кари, «якщо це єдиний можливий шлях ефективного захисту людських життів від несправедливого агресора».

Папа Франциск неодноразово закликав до міжнародної заборони смертної кари. Понтифік заявляв, що суспільство нині має інші достатні можливості боротися зі злочинністю.

За даними міжнародної правозахисної організації Amnesty International, кількість і смертних вироків у світі в 2017 році скоротилася після того, як у попередні роки цей показник сягнув рекордних рівнів. За даними базованої в Лондоні організації, в 2017 році було виконано 993 смертні вироки, що значно менше від пікового значення 2015 року, коли таких випадків було понад 1600.