Група сенаторів США представила проект посилення санкцій проти Росії

Американські сенатори від обох партій внесли в Конгрес законопроект, який посилює антиросійські санкції.

Про це повідомила прес-служба сенатського комітету у закордонних справах.

Співавторами ініціативи виступили Роберт Менендес (демократ, від штату Нью-Джерсі), Ліндсі Грем (республіканець, від штату Південна Кароліна), Джон Маккейн (республіканець, від штату Арізона), Корі Гарднер (республіканець, від штату Колорадо), Бен Кардін (демократ , від штату Меріленд), Джин Шахін (демократ, від штату Нью-Гемпшир). Вони запропонували “всеосяжне законодавство, яке посилює список санкцій проти Росії”.

“Нинішній режим санкцій не зміг стримати Росію від втручання в проміжні вибори 2018 року. Наша мета – змінити статус-кво і ввести нищівні санкції проти Росії Путіна, поки він не припинить і не відмовиться від втручання у виборчий процес в США, від кібератак проти інфраструктури США, виведе російські війська з України, припинить спроби створювати хаос в Сирії “, – заявив один з авторів законопроекту сенатор Ліндсі Грем.

Він підкреслив, що мова йде про “найболючіші” обмежувальні заходи.

Документ спрямований в першу чергу на “введення обов’язкових санкцій в рамках CAATSA, а також на застосування додаткових “обмежувальних заходів щодо Росії”. CAATSA – це закон “Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій”, підписаний президентом Дональдом Трампом влітку 2017 року і вводить різні односторонні обмеження щодо Росії, Ірану і КНДР.

Нормативно-правовий акт істотно обмежив повноваження глави держави скасовувати або пом’якшувати такі санкції без згоди законодавчої гілки влади.

Зокрема, документ передбачає “посилення санкцій відносно енергетичного і фінансового секторів Росії”, її “олігархів і державних підприємств”, застосування “санкцій відносно російського суверенного боргу”.

Крім того, законопроект націлений на введення “секторальних санкцій відносно діючих в кіберпросторі осіб” і створення в США “Національного центру по відображенню російських погроз”.