Навальний оголосив про всеросійську акцію проти пенсійної реформи

Російський опозиціонер, засновник Фонду боротьби з корупцією (ФБК) Олексій Навальний у вівторок, 7 серпня, оголосив, що планує провести 9 вересня – в єдиний день голосування всеросійську акцію протесту проти підвищення пенсійного віку.

В цей день в Москві повинні відбутися вибори мера, а ще в 25 регіонах Росії – вибори глав суб’єктів федерації.

“Ніяких обмежень на проведення мітингів в день голосування не існує “, – пояснив Навальний.

“Ми хочемо, щоб на виборах обговорювали підвищення пенсійного віку”, – додав він.

За словами Олексія Навального, це вдала дата, щоб нав’язати владі свій “політичний порядок”.

Він підкреслив, що організатори наполягатимуть на маршрутах виключно “в центрі міста” – в Москві і Санкт-Петербурзі.

Необхідні заявки подадуть 46 штабів по всій країні. Там, де штабів немає, буде йти робота з групами місцевих активістів.

“Не ставайте жертвою пограбування добровільно, виходьте на вулицю 09.09.”, – резюмував політик.

Про намір брати участь в акціях проти підвищення пенсійного віку заявили 37% респондентів недавнього опитування, проведеного “Левада-центром”. При цьому 64% росіян вважають, що пенсійна реформа “скоріше негативно” або “різко негативно” вплине на життя їх сімей, і лише 6% оцінюють можливий вплив як позитивний.

Приблизно 71% росіян відзначили, що хотіли б скасування закону про підвищення пенсії, а більше третини опитаних вважають, що президент РФ Володимир Путін в результаті підпише документ.

Держдума 19 липня схвалила в першому читанні проект пенсійної реформи. Планується, що до 2028 року чоловіки зможуть виходити на пенсію після досягнення 65 років, а жінки з 2034 року буде йти на заслужений відпочинок з 63 років.