Україна домовилася з МВФ про виділення 1,9 млрд дол кредитного траншу

Черговий кредитний транш Україна отримає вже в вересні.МВФ перерахує раніше озвучені $1,9 млрд.

Про це в середу, 8 серпня, повідомляє UBR.ua, посилаючись на джерело, знайоме з ходом переговорів.

За даними видання, гроші можуть надійти в країну вже в вересні.

Зазначається, що надходження коштів вкрай важливо для збереження міжнародних валютних резервів Нацбанку, які скорочуються три місяці поспіль.

До кінця року країні слід виплатити ще близько $1,75 млрд іноземним кредиторам. Якщо боргові зобов’язання виконувати без ресурсного підживлення ззовні, обсяг резервів впаде нижче від критичної позначки – 3-х місяців майбутнього імпорту. А значить, Україна не зможе розмістити євробонди.

“Якщо інформація підтвердиться, і МВФ все ж перерахує нам раніше озвучені $1,9 млрд, гострота ситуації, що склалася, частково зніметься. Хоча це не вирішить, наприклад, проблем дефіциту бюджету, а лише допоможе пройти без значних втрат для резервів період великих боргових виплат”, – пояснив фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

За його словами, транш не допоможе врятувати гривню від девальвації, а лише пом’якшить і обмежить падіння курсу.

“За умови, що МВФ перерахує гроші, можна сподіватися на курс близько 30-31 грн/$ до кінця року. Якщо орієнтуватися на рівні міжбанку в січні 2018 року, коли курс доходив досягав позначок 28,9 грн/$, девальвація не така вже й значна. Без грошей МВФ кінець року ми будемо зустрічати, швидше за все на рівнях, близьких до 34 грн/$”, – резюмував Невмержицький.

Тим часом, офіційного підтвердження інформації ні з боку Нацбанку, ані з боку МВФ немає.

Видання зазначає, що чутки про виділення 5-го траншу кредиту, які активно курсують по ринку, розпускають самі чиновники. Оскільки вони допомагають стабілізувати ситуацію на міжбанківському валютному ринку.

Як повідомляло ІА “Центр новин”, голова НБУ Яків Смолій заявляв, що у Нацбанку очікують отримання п’ятого траншу МВФ до осені цього року. США закликали Україну виконати вимоги МВФ.