Моніторингова місія ООН оприлюдлила факти вбивства цивільних і полонених під час “Іловайського котла”

Моніторингова місія ООН з прав людини задокументувала факти вбивства цивільних осіб під час подій біля Іловайська (Донецька обл.) у 2014 році, вбивства українських військовослужбовців після того, як вони здалися і були беззбройні, а також випадки застосування тортур.

“На основі узгоджених повідомлень ми встановили факти вбивств і тортур цивільних осіб і осіб hors de combat, але це не мало масового або системного характеру. Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні задокументувала вбивство чотирьох цивільних осіб в Іловайську, два з цих убивств скоїли українські батальйони, коли жертви перебували під вартою. Двох людей убили вдома, але не можна однозначно сказати, хто”, – розповіла глава Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер під час презентації в четвер у Києві тематичної доповіді про події в Іловайську в серпні 2014 року, повідомляє Інтерфакс.

За її словами, п’ятий цивільний загинув від обстрілу, перебуваючи під вартою українських батальйонів.

Глава Моніторингової місії ООН повідомила: “На сьогодні ми задокументували випадки 13 осіб, які зазнавали тортур і жорстокого поводження з боку українських батальйонів в Іловайську та навколишніх селах”.

Ф.Фрейзер уточнила, що застосування тортур було пов’язане з тим, що “жертв підозрювали в тому, що вони були або членами збройних груп, або були з ними пов’язані якось інакше”.

При цьому вона наголосила, що місія також задокументувала “випадки вбивств і тортур українських військовослужбовців добровольців hors de combat”.

Глава Моніторингової місії ООН розповіла, що 29 серпня 2014 року українські сили почали відступ з Іловайська, після чого колони українських сил потрапили під інтенсивний обстріл.

“Сотні українських військовослужбовців були вбиті й поранені. Більшість військовослужбовців, з якими провів інтерв’ю офіс ООН з прав людини, стверджували, що на них напали й захопили солдати РФ. Ми отримали інформацію про вбивство трьох українських військовослужбовців після того, як вони здалися 29 серпня”, – повідомила Ф.Фрейзер, додавши, що задокументовано випадок зникнення військового лікаря, який, імовірно, загинув.

Крім цього, щонайменше четверо поранених українських військовослужбовців загинули через відсутність адекватної медичної допомоги.

Також вона розповіла, що 31 серпня і 1 вересня близько 300 захоплених у полон українських військовослужбовців і добровольців доставили в три місця тримання, де “умови утримання під вартою були нелюдськими й такими, що принижують людську гідність”.

“Під час допитів військовослужбовців і добровольців катували з метою отримання інформації … або для того, щоб змусити долучитися до озброєних груп”, – поінформувала Ф.Фрейзер.

“Ми вітаємо розслідування Генеральною прокуратурою України випадків катувань і жорстокого поводження із захопленими українськими військовослужбовцями та добровольцями з боку озброєних груп, проте більшість порушень прав людини, ймовірно, скоєних українським силами проти цивільного населення, не розслідується”, – зазначила при цьому глава місії.

Відповідаючи на запитання про те, в чому і з вашого боку була недостатність розслідування подій біля Іловайська, вона сказала: “Генпрокуратура проводила певне розслідування. І переважно увага приділялася порушенням, які були вчинені проти українських військовослужбовців … Ми закликаємо провести швидке ефективне розслідування всіх випадків (цивільних зокрема – ІФ)”.

Також Ф.Фрейзер розповіла, що місія відразу після цих подій не змогла отримати доступ до Іловайська через проблеми з безпекою, але згодом команди місії змогли потрапити в цей населений пункт і навколишні селища для проведення інтерв’ю з очевидцями подій. “У нас був прямий контакт із людьми, які проживали в той час в Іловайську, і щонайменше 80 інтерв’ю було проведено й верифіковано”, – уточнила вона.