Омбудсмен України зустрілася з російськими моряками

В Києва немає претензій до членів екіпажу російського судна «Механік Погодін», затриманого в Херсоні, але сам корабель «під санкціями», повідомила в Facebook український омбудсмен Людмила Денісова.

За її словами, вона поговорила з екіпажем і ніяких скарг від росіян не отримала.

«На судні знаходяться 12 членів екіпажу, включаючи капітана, які є громадянами Російської Федерації. Всі вони пройшли прикордонний контроль, вільні у своїх пересуваннях, їх ніхто не утримує. Вони не під санкціями», – написала Денісова.

При цьому моряки нікуди не виходять і залишаються на судні, уточнила вона.

Судно «Механік Погодін», за даними українського омбудсмена, належить компанії «ВЕБ-лізинг», яка включена до списку санкцій від 26 липня 2018 року. Суд з приводу корабля і майна, відбудеться 13 серпня, повідомила пані Денисова.

«Механік Погодін» зайшов в морський торговельний порт Херсона 10 серпня, де його, за словами постійного представника президента України в Криму Бориса Бабіна, «виявили та задокументували» співробітники Служби безпеки України. Пізніше уповноважений з прав людини в Росії Тетяна Москалькова звернулася до Людмили Денисової з проханням перевірити стан екіпажу.

«Я поговорила з капітаном, залишила йому свої контакти на випадок, якщо будуть зауваження і побажання. На даний момент ніяких скарг, зауважень, побажань не висловлюється», – написала український омбудсмен.

У березні 2018 року в Азовському морі було затримано риболовецьке судно «Норд». Його капітана Володимира Горбенко звинувачують в порушенні порядку в’їзду і виїзду на «окуповану територію України». Двоє членів екіпажу корабля змогли повернутися в Росію, ще сім залишаються на Україні.