Російський банк у Криму припинив обслуговувати картки Visa і MasterCard

Кримський Генбанк, який входить у групу банку «Росія» і перебуває під американськими санкціями з 2015 року, оголосив, що з 14 серпня припиняє обслуговувати картки платіжних систем Visa і MasterCard.

При цьому він закликав клієнтів переходити на російські карти «Мир», інформує Reuters.

Серед акціонерів банку – наближені до Путіна Юрій Ковальчук, Микола Шамалов іГеннадій Тимченко. Вони також перебувають у санкційних списках ЄС і США.

Visa і MasterCard у грудні 2014 року оголосили про згортання роботи в українському Криму, незаконно анексованому Росією, після того як США ввели санкції, що забороняють американським компаніям надавати послуги кримським компаніям.

У Генбанку на запит Reuters прокоментували, що рішення про припинення обслуговування Visa і MasterCard прийнято в зв’язку з тим, що з 2014 року щодо російських банків введені санкції. Однак не змогли відповісти на питання, чому картки міжнародних платіжних систем вирішено заблокувати лише зараз.

Чому Visa і MasterCard обслуговувалися на території півострова після введення санкцій? Це стало можливим після створення в Росії в 2015 році Національної системи платіжних карт (НСПК), яка перевела на своє обслуговування трансакції всередині Росії учасників усіх міжнародних платіжних систем, повідомили джерела. Таким чином картки обслуговувалися хоча й на території Криму, однак технічно – в банківській системі Росії.

Ця система дозволила безперебійно обслуговувати карти банків, які знаходяться під санкціями, сказало джерело, наближене до НСПК.

«Усі банки-учасники цієї системи, укладаючи договір, зобов’язуються приймати і обслуговувати картки міжнародних платіжних систем всіх банків, в тому числі з списку санкцій», – сказав співрозмовник.

Прес-служба НСПК відмовилася від коментарів.

Visa повідомила, що не веде діяльності на території Криму.

«Відповідно до санкцій, введених в грудні 2014 року Управлінням з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США, Visa не веде ніякої діяльності на території Криму», – повідомила прес-служба Visa.

Так само відповіли і в Mastercard: «Наша платіжна система діє відповідно до введених санкцій», – прокоментували в Mastercard.

Раніше остання західна мережа готелів Best Western Sevastopol Hotel залишила Крим.