США: Росія вивела на орбіту новий супутник-інспектор, який “поводиться аномально”

Помічник державного секретаря Сполучених Штатів Америки з питань контролю над озброєннями Ілем Поблет заявив, що у жовтні 2017 року Росія вивела на орбіту новий супутник-інспектор, який “поводиться аномально”.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Так, Вашингтон висловив підозру, що Москва переслідує нові космічні озброєння, включаючи мобільний лазерний комплекс для знищення супутників в космосі.
“Ми стурбовані аномальною поведінкою апарату, заявленого як “інспектор космічної апаратури”…Для США це ще одне підтвердження того, що дії Росії не відповідають її словам. Прагнення Росії до використання у військовій сфері космосу викликає занепокоєння, враховуючи нещодавну російську зловмисну поведінку”, – зауважила він.

Справжнє призначення “супутника-інспектора” невідоме, адже його поведінка на орбіті несумісна з тими завданнями, які він повинен був виконувати раніше.

Голова Пентагону Джеймс Меттіс заявив, що США необхідні для захисту американських супутників від наступальних озброєнь Росії і Китаю.

Також  віце-президент Майк Пенс оголосив амбітні плани щодо формування космічних військ в якості шостої окремої військової служби США до 2020 року.

Комітет з оборони Конгресу США схвалив продовження заборони Міністерству оборони країни співпрацювати з російським оборонним відомством.

14 березня президент США  Дональд Трамп закликав до створення Космічних сил як окремого роду військ. На думку Трампа, космос може виявитися “таким же полем бою, як суша, повітря і море”.