Іран представить новий винищувач

На тлі погіршення відносин з США та Ізраїлем Іран наступного тижня представить новий винищувач та модернізовану протиракетну оборону.

“Нашим першим пріоритетом є наші ракетні потужності, і ми повинні їх посилити … враховуючи зусилля супротивника в протиракетній обороні”, – заявив ввечері у суботу, 18 серпня, міністр оборони Ірану Амір Хатамі в телевізійному інтерв’ю, передає агенція DW.

Новий винищував буде представлено в день національної оборонної промисловості країни 22 серпня.

Хатамі зазначив, що модернізація оборони викликана неодноразовими загрозами з боку Ізраїлю та Сполучених Штатів. Він також згадав втрати, які країна понесла під час війни з Іраком у 1980-х роках. Хатамі додав, що регіональний суперник країни – Саудівська Аравія – “має найбільший військовий бюджет у світі після Америки та Китаю … тоді як наш оборонний бюджет обмежений”. Тому Іран, за його словами, змушений гарантувати безпеку за мінімальну ціну.
Міністр оборони також відкинув ідею “арабського НАТО”, яку він назвав “частиною гри з метою розпалити чвари” з боку США.

Нагадаємо, на початку травня 2018 року Трамп оголосив про вихід США зі спільної угоди, укладеної 2015 року між Іраном, Сполученими Штатами Америки, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною. Угода передбачає, зокрема, виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій. Згодом Вашингтон розширив санкції проти Ірану, вимагаючи від держав-союзників припинити купувати іранську нафту та погрожуючи санкціями щодо компаній, що співпрацюватимуть з Іраном.