Україна буде просити МВФ про $10 млрд фіндопомоги – ЗМІ

Україна має намір запропонувати Міжнародному валютному фонду проект нової трирічної програми фінансової допомоги, ймовірний обсяг якої може скласти до $10 млрд.

Про це повідомило у вівторок агентство “Українські новини”.

“Україна має намір запропонувати МВФ надати нову програму розширеного кредитування на три роки. Щоб не переривати співпрацю з кредитором, Київ хоче, щоб вона запрацювала відразу після закінчення діючої, термін якої закінчується в березні 2019 року”, – повідомляє агентство з посиланням на джерело, знайоме з ситуацією. Очікується, що дана ініціатива стане ключовим предметом переговорів під час візиту місії МВФ в Київ з 9 по 16 вересня.

За інформацією “Українських новин”, точний розмір нової програми не визначено. “За попередньою неофіційною інформацією, мова може йти про суму, яку Україна не вибрала за чинною програмою, тобто приблизно $9-10 млрд”, – йдеться в повідомленні.

При цьому Київ також розглядає і можливе продовження чинної програми ще на рік.

Останній меморандум про співпрацю України і МВФ підписали у березні 2015 року. Протягом чотирьох років фонд планував надати Києву $17,5 млрд. В рамках цієї програми уряд країни отримало вже чотири транші на загальну суму $8,7 млрд. Останній з них – 5 квітня 2017 року на $1 млрд.

В. о. міністра фінансів України Оксана Маркарова 11 червня повідомила, що країна може отримати черговий транш восени цього року. Київ розраховує на $2 млрд. МВФ у свою чергу наполягає на підвищенні ціни на газ для населення, яке, за різними оцінками, може скласти від 30% до 60% у зв’язку із зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як уряд України вважає таке різке підвищення невиправданим.