Китай проведе VIII Сяншаньский форум з безпеки 24-26 жовтня

Китай проведе VIII Сяншаньский міжнародний форум з безпеки 24-26 жовтня в Пекіні.

Про це заявив у четвер на брифінгу офіційний представник міністерства оборони КНР старший полковник У Цянь.

“До теперішнього часу організатори запросили представників оборонних відомств, збройних сил, міжнародних організацій, колишніх військових, політичних та наукових діячів з 79 країн світу”, – повідомив він. Як зазначив У Цянь, на церемонії відкриття форуму будуть присутні заступник голови Центральної військової ради КНР Сюй Цилян і член Держради КНР, міністр оборони Вей Фенхе.

“Рівноправне взаємна довіра, взаємно виграшне співробітництво – нова модель партнерства в безпеці”, – свідчить девіз майбутнього форуму. Як зазначив представник оборонного відомства, учасники міжнародного заходу обговорять протидію терористичній загрозі, співпрацю у сфері забезпечення безпеки на морі, виклики миротворчих операцій ООН, нову структуру безпеки в Північно-Східній Азії, ситуацію на Близькому Сході, створення механізмів взаємної довіри в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, а також застосування штучного інтелекту в бойових діях.

“Китай сподівається, що цей форум дасть змогу посилити стратегічний діалог та створити консенсус між його учасниками, а також надасть їм можливість поглиблювати ділове співробітництво, спільно реагувати на глобальні виклики безпеки і підтримувати мир і стабільність”, – резюмував представник міноборони КНР.

Організаторами Сяншаньского форуму з безпеки є міноборони КНР, а також Асоціація військових наук та Інститут міжнародних стратегічних досліджень Китаю. Перший такий форум відбувся в 2006 році і потім проводився раз на два роки. З 2015 року це міжнародний захід з обговорення проблем у сфері безпеки проводиться щорічно.