США запропонували Аббасу створити конфедерацію з Йорданією

Представники Дональда Трампа запропонували главі Палестинської автономії Махмуду Аббасу створити конфедерацію з Йорданією в рамках мирного врегулювання на Близькому Сході.

Про це повідомили ряд ізраїльських ЗМІ в неділю, 2 вересня.

На переговорах з представником Трампа Джейсоном Грінблатт і радником президента Джаредом Кушнером Аббас заявив, що згоден на конфедерацію з Йорданією в разі, якщо в неї також увійде Ізраїль, пише ізраїльська газета Гаарец.

Позиція Ізраїлю і Йорданії з цього питання поки невідома, як і те, як саме могла б функціонувати така конфедерація і коли вона могла б бути організована.

Ситуація в регіоні загострилася в грудні минулого року після визнання США Єрусалима як столиці Ізраїлю. У Палестинській автономії почалися заворушення, в секторі Газа відбулися зіткнення палестинців з ізраїльськими солдатами. У відповідь ряд ісламських країн визнали Єрусалим столицею Палестини. А Генасамблея ООН прийняла резолюцію, що закликає Вашингтон переглянути своє рішення.

В кінці листопада також стало відомо, що Дональд Трамп передумав виділяти 200 мільйонів доларів допомоги Палестинській автономії. Також 1 вересня США оголосили про припинення внесків в Близькосхідний агентство ООН для допомоги палестинським біженцям і організації робіт (БАПОР).