Вчені знайшли зв’язок між голодуванням та тривалістю життя

Збільшення проміжків між прийомами їжі сприяє поліпшенню загальних показників здоров’я і підвищує тривалість життя, з’ясувала наукова група з США.

Про це повідомляє портал Science Daily.

Як з’ясували фахівці, позитивний ефект від періодичного голодування спостерігається незалежно від калорійності раціону і споживаних продуктів.

Фахівці провели дослідження за участю 292 лабораторних мишей, яких розділили на дві групи. Половина гризунів дотримувалася дієти з великою кількістю білка і клітковини. При цьому тварини вживали менше цукрово – і жировмісних продуктів.

Після цього мишей розділили на підгрупи: третина з них мала цілодобовий доступ до їжі, друга підгрупа споживала на 30% калорій менше, інші гризуни харчувалися лише раз на день, однак їх калорійність раціону приблизно відповідала першій підгрупі.

У другому і третьому випадках у тварин збільшувався часовий інтервал між прийомами їжі за рахунок швидкого поїдання порцій. В результаті у мишей відбулося поліпшення загального стану організму, що позитивно вплинуло на їх тривалість життя.

“Збільшення щоденного часу голодування, без зниження калорійності і незалежно від типу дієти, призвело до поліпшення загальних показників здоров’я і життєздатності у самців мишей. Можливо, цей збільшений щоденний період голодування дозволяє відновити і зберегти механізми, які б були відсутні при безперервному споживанні їжі”, — говорить провідний автор роботи доктор Рафаель де Кабо з Національного інституту з проблем старіння в США.

Дослідники відзначають, що метаболізм мишей схожий на людський, тому їх висновки можуть бути застосовні і до людей. Вчені очікують, що результати їх роботи допоможуть людям підтримувати здорову масу тіла і зменшити деякі вікові розлади обміну речовин. Отримані дані будуть використані для подальших досліджень.