ГПУ завела справу на детектива НАБУ через “сфальсифіковану підозру” Демчині

Генпрокуратура України порушила кримінальну справу стосовно детектива Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Сергія Яндюка, розглянувши відповідну заяву першого заступника глави Служби безпеки України (СБУ) Павла Демчини.

Про це Демчина повідомив 14 вересня на прес-конференції в Києві. “Можу сказати, що Генпрокуратура порушила справу щодо детектива НАБУ”, – зазначив він.

Співробітники ГПУ, розглянувши заяву Демчини, визнали достатніми дані викладені в ній, в зв’язку з чим 13 вересня було зареєстровано кримінальне провадження стосовно співробітників НАБУ, які підозрюються у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст.343 (Втручання в діяльність працівника правоохоронного органу, судового експерта, працівника державної виконавчої служби, приватного виконавця), ч. 2 ст. 372 (Притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності), за якими детективам загрожує позбавлення волі від 5 до 10 років.

Раніше, 13 вересня 2018 НАБУ повідомило, що підготувало повідомлення про підозру у незаконному збагаченні Демчині. У свою чергу, Демчина стверджує, що “працівники НАБУ вирішили помститися йому за викриття їх протиправної діяльності”.

“Ряд справ були зареєстровані безпосередньо за матеріалами, які я направляв. По одній із справ оголошені три підозри співробітникам НАБУ, наскільки мені відомо, найближчим часом воно має піти до суду. Відповідно, я вважаю, що з почуття помсти було організовано це кримінальне провадження”, – підкреслив він.

Як пояснює Демчина, не знайшовши підстав для реєстрації кримінального провадження, “керівництво НАБУ обрало шлях його дискредитації у ЗМІ”. Зокрема, мова йде про сюжеті журналістки Євгенії Моторевської, який вийшов в ефірі національних телеканалів, де Демчина звинувачувався в корупції. Після цього, з метою спростувати дані зазначеного журналістського розслідування Демчина сам звернувся в НАБУ і САП із заявою зареєструвати за нього кримінальне провадження, яке має підтвердити або спростувати інформацію про його нібито протиправну діяльність.

“Наскільки мені відомо, НАБУ не перевіряло нічого, тому що розуміло чудово, що інформація щодо мене не відповідає дійсності. Замість цього почали шукати як зареєструвати кримінальне провадження”, – зазначив Демчина.

За словами першого заступника голови СБУ, “детективи НАБУ зосередилися на фальсифікації матеріалів щодо нього”. Зокрема, він зазначив, що для цього протягом 18 місяців збиралися матеріали про майновий стан громадянки, з якою він перебував у відносинах в 2010-2012 роках.

“Я дійсно проживав з цією особою, у нас дійсно є спільні діти, але це було у 2010-2012 роках. Детективу НАБУ був точно відомий факт відсутності спільного проживання, оскільки він отримав відповідну постанову суду. Саме Яндюк підписав підозру і саме він забирав у суді це рішення, він не може не знати про його існування”, – заявив він.

Таким чином, Демчина зазначив, що повідомлення йому про підозру є сфальсифікованим.