Солом`янський суд зобов`язали розглянути скаргу на закриття справи “рюкзаків Авакова”

Солом‘янський районний суд м. Києва повинен розглянути скаргу Центру протидії корупції на рішення прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про закриття кримінального провадження з розслідування можливих зловживань під час закупівлі рюкзаків для МВС, фігурантами якого були син міністра внутрішніх справ Олександр Аваков та екс-заступник міністра внутрішніх справ Сергій Чеботар.

Як повідомляється на сайті ЦПК, відповідне рішення ухвалив сьогодні Апеляційний суд міста Києва.

”Апеляційний суд міста Києва постановив, що Солом‘янський суд таки має розглянути скаргу Центру протидії корупції на рішення прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про закриття справи рюкзаків щодо сина та екс-заступника міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Місяць тому, 17 серпня, ЦПК подав до Солом’янського суду скаргу на постанову прокурора САП Василя Кричуна про закриття кримінального провадження відносно сина міністра внутрішніх справ Олександра Авакова та екс-заступника міністра Сергія Чеботаря”, – йдеться в повідомленні.

У ЦПК нагадали також, що 22 серпня суддя Солом’янського райсуду Києва Вадим Сенін відмовив у розгляді цієї скарги.

”Суддя вирішив, що скарга — не підсудна Солом’янському райсуду Києва, тому активісти повинні звернутися до іншого суду. На думку юристів ЦПК, таке рішення слідчого судді є незаконним та упередженим, тому його вирішили оскаржити в Апеляційному суді”, – зазначають у ЦПК.

31 жовтня 2017 року детективи Національного антикорупційного бюро України у рамках розслідування справи про розтрату понад 14 млн грн при закупівлі рюкзаків для МВС затримали Олександра Авакова, колишнього заступника міністра внутрішніх справ України Сергія Чеботаря і представника фірми-переможця тендеру з постачання рюкзаків Володимира Литвина. Чеботарю і Авакову повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Прокурори САП клопотали про обрання Авакову-молодшому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави 5 млн грн, проте 1 листопада 2017 року Солом’янський районний суд Києва прийняв рішення про особисте зобов`язання.

12 липня 2018 року стало відомо про винесення прокурором САП постанови про закриття кримінального провадження за підозрою Авакова-молодшого та Чеботаря. Такі дії у НАБУ назвали ”незрозумілими і непослідовними”. У САП пояснили, зокрема, що Литвин після ознайомлення з матеріалами провадження дав показання, що саме він вчинив одноосібно злочин. Також Литвин пояснив, що готовий відшкодувати завдану шкоду.

Під час підготовчого судового засідання 11 вересня Червонозаводський районний суд м. Харкова затвердив угоду між Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою та Литвином від 25 липня 2018 року, за якою підозрюваний повністю визнав свою провину і взяв на себе зобов’язання беззастережно визнати обвинувачення у повному обсязі.