Суд розглядає справу по суті про вбивство екс-депутата Держдуми Дениса Вороненкова

У Києві сьогодні розглядають справу по суті про вбивство екс-депутата Держдуми Дениса Вороненкова, яка стосується двох підозрюваних у злочині.

На лаві підсудних Ярослав Тарасенко, якого називають одним з виконавців вбивства, і Олександр Лось який підозрюється у співорганізаторстві.

Обидва не визнають своєї провини. Кажуть, що були в АТО – Тарасенко як доброволець, а Лось як волонтер. Сам суд вони називають “розправою над патріотами». Посвідчень учасників бойових дій не мають.

Обидва повідомили, що були знайомі з третім підозрюваним в організації вбивства Ярославом Левенцем, а Тарасенко кілька разів бачився з кілером Паршовим, однак участі у злочині не визнають.

Лось стверджує, що працював приватним охоронцем однієї з осіб, яка проживала у будинку Вороненкова і потрапив на записи відеокамер. Тарасенко заявив, що зустрічався з Левенцем рано вранці в день вбивства, однак на момент злочину вже виїхав з Києва.

Колишнього депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова застрелили 23 березня 2017 року в центрі Києва. Також був поранений його охоронець та нападник, який пізніше помер від поранень. За півтора місяці до того, 5 лютого, Слідчий комітет Росії офіційно оголосив Вороненкова в розшук. Його звинувачували в шахрайстві.

У жовтні 2016 року, програвши на виборах в Держдуму і побоюючись переслідувань з боку ФСБ Росії, Вороненков поїхав до України. Через два дні після закінчення своїх повноважень депутата він отримав українське громадянство і дав у Києві свідчення проти екс-президента України Віктора Януковича у справі про державну зраду.

У жовтні 2017 року генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що слідчі знають імена учасників та організаторів вбивства Вороненкова. За його словами, вбивство було скоєне на замовлення Володимира Тюріна, колишнього цивільного чоловіка вдови Вороненкова, Марії Максакової.