Глава промисловців ФРН розкритикував спроби Трампа вплинути на енергополітику ЄС

ЄС і європейські компанії повинні самі формулювати свою енергетичну політику.

Про це заявив голова Німецького промислового союзу BDI Дітер Кемпф в інтерв’ю, яке опубліковане в понеділок в газеті Süddeutsche Zeitung.

“Газ ми можемо отримувати по трубопроводах. У нас вже є один. І в інтересах енергобезпеки представники економіки виступають за другий (Північний потік-2)”, – сказав він.

“Трамп пов’язує даний проект з американським скрапленим газом. Однак я вважаю проблемою, коли третя держава втручається в наше енергозабезпечення, – продовжував Кемпф. – Будь то за допомогою санкцій або аргументів на кшталт: “Навіщо вам ще один трубопровід, купуйте газ у мене”. Країни і підприємства повинні самі вирішувати, чи потрібен їм ще одне енергоджерело”.

Глава BDI висловив сумнів щодо того, що американський скраплений газ буде для європейців настільки вигідним, як заявляють в США. “Те, що газ дешево добувати, ще ні про що не говорить. Газ потрібно доставити через Атлантику”, – сказав він.

Президент США Дональд Трамп неодноразово критикував Німеччину за участь у “Північному потоці – 2”. Зокрема, минулого тижня він висловив думку, що “щорічно Німеччина платить Росії мільярди доларів за свою енергію”.

Проект “Північний потік – 2” передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Вартість будівництва оцінюється в €9,5 млрд. Запуск проекту очікується до кінця 2019 року.

Оператором проекту будівництва газопроводу виступає компанія Nord Stream 2 AG, єдиним акціонером якої є “Газпром”.