Меттіс: США повинні підтримувати відносини з Китаєм

США намагаються знайти “шлях вперед” у відносинах з Китаєм, щоб подолати новий сплеск напруженості в двосторонніх зв’язках, викликаний застосуванням Вашингтоном санкцій щодо Пекіна.

Про це заявив у понеділок журналістам міністр оборони США Джеймс Меттіс.

“Ми вважаємо, що ми дійсно повинні підтримувати відносини з Китаєм. Держсекретар США Майкл Помпео і я дотримуємося однієї і тієї ж думки з цього приводу. Так що ми в даний час шукаємо шлях вперед”, – сказав керівник американського військового відомства.

У свою чергу, співробітник прес-служби Пентагону підполковник американських Сухопутних військ Девід Істберн підтвердив, що Пекін і Вашингтон повідомив про анулювання планів зустрічі двох воєначальників Китаю і США. Ці переговори повинні були провести командувач ВМС Народно – визвольної армії Китаю Шень Цзіньлун і його американський колега – начальник штабу ВМС адмірал Джон Річардсон. “Додаткової інформації на цю тему у нас зараз немає”, – сказав Істберн.

У четвер адміністрація США ввела санкції щодо управління озброєнь Об’єднаного штабу Центральної військової ради КНР і його начальника Чи Шанфу за придбання Пекіном у Москви винищувачів Су-35 і зенітних ракетних систем С-400.

Китай у відповідь висловив США рішучий протест. Міністерство оборони Китаю підкреслило, що “такі дії можна розглядати як відвертий прояв гегемонії американської сторони”, констатувало, що військово – технічне співробітництво Москви і Пекіна не порушує міжнародне право і вимагає “негайно виправити зроблену помилку”, тобто скасувати санкції, пригрозивши в іншому випадку наслідками.

Зі свого боку МЗС оголосив про скасування участі Китаю в декількох спільних з США заходах. Пекін, зокрема, відмовився брати участь у симпозіумі в США з питань міжнародної безпеки на морі. Крім того, було оголошено про скасування ще однієї зустрічі воєначальників, яка 25-27 вересня мала відбутися в столиці КНР.