Суд відмовив прокуратурі в обмеженні термінів ознайомлення зі справою нардепа Савченко

Шевченківський районний суд Києва відмовив у задоволенні клопотання прокуратури про обмеження термінів ознайомлення з матеріалами кримінальної справи народному депутату України Надії Савченко та її адвокатам.

Прокуратура просила обмежити 25 календарними днями строк для ознайомлення підозрюваної та її адвокатів з матеріалами справи “Савченко-Рубана”. Прокурори вважали, що більше часу буде затягувати сам розгляд справи.

Адвокати не були згодні з прокурорами, вони пояснили, що у справі понад 26 томів і 170 відео – і аудіоматеріалів. Захисники повідомили, що не зможуть за 25 днів ознайомитися з усією інформацією, сказали, що це їм потрібно не менше 80 діб.

Надія Савченко сказала, що також знайомиться з матеріалами, робить це кілька разів у тиждень по кілька годин, і додала, що зараз стан її здоров’я погіршився. У жовтні її повинні прооперувати, реабілітаційний період складе від 1,5 до 9 місяців. Вона також попросила додатковий час на стан здоров’я.

Адвокати розповіли, що планують завершити розгляд справи приблизно в кінці листопада.

Як повідомлялося, 22 березня Савченко позбавили депутатської недоторканності. Депутати також дозволили її затримання й арешт.

Після цього генпрокурор Юрій Луценко підписав та оголосив підозру Савченко в присутності адвоката. Її затримали і вона провела ніч у СІЗО СБУ.

Надію Савченкопідозрюють у підготовці терактів у сесійній залі Верховної Ради. За словами Луценка, слідство має докази того, що вона планувала знищити бойовими гранатами дві ложі, а за допомогою автоматів добивати тих, хто виживе. Також генпрокурор повідомив, що Савченко з Рубаном збиралися обстріляти кортеж президента Петра Порошенка з гвинтівки “Топаз”, яку виробили в “ДНР”.

Сама ж Савченко заявляє, що планувала лише “політичну провокацію”. А під час судового засідання 23 березня вона заявила про глибоку зневагу до президента, уряду і нардепів.