США і МАГАТЕ готують низку сценаріїв перевірки денуклеаризації КНДР

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) і адміністрація США готують в даний час ряд сценаріїв перевірки можливої денуклеаризації КНДР.

Про це повідомив помічник держсекретаря США з міжнародної безпеки і нерозповсюдження Крістофер Форд, виступаючи у вівторок у вашингтонському Центрі імені Генрі Стимсона.

“Держсекретар США Майкл Помпео і президент Дональд Трамп надзвичайно ясно заявили публічно, а також в приватному порядку жителям півночі, що, за нашим поданням, МАГАТЕ належить зіграти важливу роль в Північній Кореї. У чому саме полягатиме ця роль, дізнатися неможливо до тих пір, поки не досягнута угода щодо згортання ядерних програм Пхеньяну шляхом переговорів. Тому складно зараз будувати здогади на цей рахунок”, – сказав американський дипломат.

“Але я знаю, що агентство МАГАТЕ, що базується у Відні, займається плануванням власної серії сценаріїв, щоб бути готовим до того, що може відбутися в майбутньому. Те ж саме, звичайно, робимо в ході міжвідомчого процесу в США і ми, щоб бути готовими виконувати те, що нам скажуть виконувати щодо Північної Кореї”, – підкреслив Форд.

“Можу запевнити, що верифікація є і завжди була абсолютно невід’ємною частиною цього планування”, – додав співробітник зовнішньополітичного відомства США.

12 липня в Сінгапурі відбулася перша в історії зустріч на вищому рівні між США і КНДР. За її підсумками президент США Дональд Трамп і лідер КНДР Кім Чен Ин прийняли спільну заяву. У ньому, зокрема, Пхеньян оголосив про готовність піти на повну денуклеаризацію Корейського півострова, а Сполучені Штати зобов’язалися у відповідь надати КНДР гарантії безпеки. Тим не менш, наміри сторін у підсумковому комюніке сінгапурського саміту не конкретизуються.

В даний час, згідно із заявами американського уряду, йде підготовка другої зустрічі Трампа і Кім Чен Ина.