Засновника Tesla Ілона Маска комісія з цінних паперів і бірж США звинуватила в шахрайстві

Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) звинуватила засновника Tesla Ілона Маска в шахрайстві.

Претензії комісії пов’язані з твітами Маска від 7 серпня, де він заявив про готовність викупити акції компанії з ринку по 420 доларів, повідомляє Reuters.

Посилаючись і на інші повідомлення Маска в Twitter, комісія вважає, що бізнесмен ввів в оману інвесторів, коли писав про знайденого інвестора, який готовий профінансувати викуп акцій. Згідно думку комісії, у Маска не було підстав робити такі заяви.

“Ні статус знаменитості, ні репутація технологічного новатора не передбачають звільнення від федеральних законів про цінні папери”, – заявив співдиректор SEC Стефані Авакян.

Як йдеться в заяві SEC, Маск “знав або нерозважливо не знав про те, що його твіти є помилковими і вводять в оману, оскільки він ніколи не обговорював таку транзакцію з будь-яким джерелом фінансування.

Відомо, що справа Маска з’явилося в картотеці суду Манхеттена. На тлі цієї інформації акції Tesla впали на 12%.

Звинувачення комісії направлені на накладення цивільного штрафу та інших засобів правового захисту, оскільки SEC не має кримінально-виконавчої сили.

7 серпня в своєму Twitter Ілон Маск повідомив, що розглядає можливість викупу акцій Tesla по 420 доларів за акцію і додав, що “фінансування забезпечено”. Шестеро членів ради директорів заявили, що пропозицію Маска буде вивчено.

Газета The Wall Street Journal інформувала, що свою перевірку почала і Федеральна Комісія з цінних паперів і бірж США.

Група акціонерів Tesla подали на засновника компанії Ілона Маска у федеральний суд Сан-Франциско. Вони стверджують, що зазнали втрат через висловлювання Маска в Twitter про можливості перетворення Tesla в приватну компанію.