Угорщина висилає консула України

Уряд Угорщини прийняв рішення про висилку консула України в якості відповіді на оголошення її владою в четвер персоною нон грата угорського консула в місті Берегово Закарпатської області

Про це в четвер повідомив на прес-конференції в Будапешті глава зовнішньополітичного відомства країни Петер Сійярто. За його словами, він повинен покинути Угорщину протягом 72 годин.

“Це пропорційна відповідь, – заявив міністр. – Угорщина намагається підтримувати хороші відносини з сусідами, що вже принесло в останні роки значні результати. Однак відносини з Україною рушили в невірному напрямку. Вони ведуть кампанію проти закарпатських угорців”.

На думку Сійярто, це пов’язана з майбутніми на Україні виборами. “Чинний президент хоче завоювати популярність, розпалюючи ненависть до закарпатських угорців”.

Більше того, міністр попередив, що Будапешт ще подумає, чи давати згоду у разі, якщо Україна захоче замінити висланого консула на нового. За його словами, поки залишається також неясним питання про те, чи зможе угорський дипломат, який змінить консула в Берегово Закарпатської області, продовжити там роботу.

Сійярто не виключив подальших кроків Києва, нагадавши, що Україна вже заявила про плани розміщення своїх військових підрозділів у Берегово, де компактно проживають етнічні угорці.

Раніше в четвер МЗС України заявив, що угорський консул в українському місті Берегове в Закарпатській області оголошений персоною нон грата і повинен покинути територію країни протягом наступних 72 годин. У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що угорській стороні слід надалі утримуватися від будь-яких недружніх кроків по відношенню до України”, а її посадовим особам – не порушувати українське законодавство.

Приводом для нового загострення українсько-угорських відносин став відеоролик, знятий в консульстві Угорщини в місті Берегово Закарпатської області. На ньому відображена видача угорських паспортів жителям Закарпаття угорського походження.