У США пропонують мільярд доларів на захист Європи від енергоконтролю Росії

Сенатори США Кріс Мерфі і Рональд Джонсон – заступник голови і голова підкомітету у справах Європи і співпраці в області безпеки комітету Сенату з міжнародних відносин – представили законопроект, націлений на “боротьбу з згубним російським впливом” на енергетичний ринок Європи.

Як повідомляється на сторінці Мерфі, документ “Енергетична безпека і диверсифікація в Європі” передбачає виділення мільярда доларів на європейські енергетичні проекти.

Разом з посиленою дипломатичною і технічною підтримкою ці кошти повинні посприяти диверсифікації енергопостачань в Європі і знизити залежність в цій сфері від РФ, вважають сенатори, пише DW.

“Росія використовує свою перевагу на енергетичному ринку в сукупності з корупцією і пропагандою, щоб підірвати західні інститути і мати справу з владою, які не можуть або не хочуть протистояти Росії і президенту Володимиру Путіну”,- зазначається в заяві.

Новий законопроект передбачає, зокрема, виділення мільярда доларів з 2019 по 2023 рік на державні і приватні проекти в галузі енергозабезпечення в країнах, які будуть обрані окремо.

Крім того, Агентство США з торгівлі та розвитку буде отримувати щорічно 5 млн доларів на такі цілі, як експертизи здійсненності проектів і технічні семінари по підтримці проектів на ранніх стадіях розвитку. У той же час планується сприяти Держдепартаменту США в “посиленні політичної і дипломатичної підтримки певних країн” при розвитку їх енергетичного ринку.