Екс-прем’єр-міністр Литви запропонував захистити вибори від російського втручання

Колишній прем’єр-міністр Литви Андюс Кубілюс, член парламентської фракції «Союз Вітчизни – Християнські демократи» звернувся до прем’єр-міністра Литви із закликом розробити «антигібридну стратегію».

Передбачається, що вона убезпечить президентські вибори, призначені на 12 травня наступного року, від втручання з боку Росії.

За словами Кубілюса, приводом для цієї ініціативи став звіт Департаменту держбезпеки, опублікований в березні. У звіті зазначається, що вибори можуть стати мішенню для гібридної війни, організованої в Кремлі.

«Ми спостерігали за тим, що відбувалося в інших країнах Західного світу. Ми бачили, як Кремль намагається вплинути на вибори, або на політичні процеси в цілому, – розповів Кубілюс в інтерв’ю «Новій газеті – Балтія». – Ми потребуємо власної національної стратегії по боротьбі з гібридними загрозами».

За словами Кубілюса, мова йде про такі загрози, як інформаційні вкидання, російська пропаганда, приховане фінансування проросійських політичних діячів Литви. Колишній прем’єр-міністр вважає, для боротьби з цими загрозами повинна бути створена окрема структура. Так, перевіряти фінансування партій – функція головвиборчкому, але Кубілюс пропонує підключити для цього спецслужби, які краще вміють відстежувати походження коштів.

Створення антигібридної стратегії вже підтримали всі парламентські партії, крім соціал-демократів. Кубілюс пропонує почати з написання базового документа, орієнтуючись на досвід інших країн – в тому числі, Німеччини та Франції.

«Ми повинні розглядати стратегію як питання про захист нашої держави від зовнішніх загроз, – вважає Андюс Кубілюс. – Всі розуміють, що в XXI столітті потрібно захищати свою територію від військових атак. Крім цього, потрібно захищати серця і розум наших громадян від спроб вплинути на них за допомогою таких гібридних явищ».