Україна і Польща домовилися про перші 160 тис. дозволів на автоперевезення в 2019 році

Україна і Польща домовилися про попередній обмін 160 тис. дозволів на автоперевезення в 2019 році.

Про це передає прес-служба Мінінфраструктури (МІУ).

“Сторони проведуть чергове засідання Змішаної комісії у першій половині 2019 року, де і буде ухвалено рішення про встановлення остаточної квоти”, – повідомили в МІУ.

Зокрема, універсальних дозволів категорії Євро-1, Євро-2 і Євро-5 – по 10 тис. кожних, Євро-3 – 50 тис., Євро-4 – 20 тис., а транзитних категорії Євро-3 – 25 тис. і Євро-5 – 35 тис..

Україна також домовилася про отримання від Польщі додатково на цей рік ще 10 тис. дозволів (8 тис. транзитних і 2 тис. універсальних), що збільшить їх кількість до 216,5 тис.

У МІУ зазначили, що польська сторона знову наполягала на зменшенні квоти 2019 року до 130 тис., однак це не відповідає потребам українських перевізників. “Наша позиція по відношенню до цієї пропозиції була однозначною – ми не згодні на будь-які зменшення квоти!”- підкреслив директор департаменту стратегічного розвитку дорожнього ринку та автоперевезень МІУ Віктор Сасін у Facebook.

У міністерстві зазначили, що заплановане на 2019 рік засідання щодо збільшення квоти пройде після оцінки ефективності використання вже виданих дозволів.

Раніше МІУ звинуватило “Укртрансбезпеку” в нестачі дозволів на право здійснення автоперевезень в Польщу, констатувавши, що така проблемна ситуація збережеться до кінця року, незважаючи на низку вжитих для її вирішення зусиль. Заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк підкреслював, що “Укртрансбезпека” видає українським перевізникам дозволи з порушеннями чинного законодавства.