Смарт-годинник зниклого саудівського журналіста записав момент його вбивства

Саудівський журналіст Джамаль Хашкаджи записав момент власного вбивства на смарт-Apple Watch, які були на ньому в момент відвідування консульства Саудівської Аравії в Стамбулі, після якого він пропав.

Про це повідомив в суботу телеканал CNN з посиланням на турецьку газету Sabah.

За даними видання, перед тим, як увійти в будівлю, журналіст активував на своїх годинниках функцію аудіозаписи. В результаті пристрій записав процес його допиту, тортур і вбивства. Відзначається, що звукові файли були відправлені на телефон Хашкаджи, який він залишив своїй нареченій, а також були збережені в його акаунті в хмарному сховищі iCloud.

За даними видання, саудівські посадові особи помітили “розумний” годинник і спробували видалити записи. Щоб розблокувати пристрій, вони кілька разів вводили невірні паролі.

Sabah зазначає, що офіційні особи Саудівської Аравії в підсумку стерли кілька звукових файлів. Згідно з інформацією газети, їм вдалося це зробити після того, як вони розблокували пристрій за допомогою відбитка пальця Хашкаджи. Представник компанії Apple, однак, заявив CNN, що Apple Watch неможливо розблокувати таким способом, так як у них немає цієї функції.

11 жовтня газета The Washington Post повідомила, що турецька влада продемонструвала американським правоохоронцям відеозаписи, які доводять, що зниклий журналіст був убитий в консульстві.

Джамаль Хашкаджи відомий критичними висловлюваннями про нинішню політику Ер-Ріяда. У 2017 році він покинув батьківщину і оселився в США. Журналіст на постійній основі писав статті для газети The Washington Post, в яких аналізував ситуацію в Саудівській Аравії і зовнішню політику країни, не замовчуючи проблемні аспекти діяльності влади та критикуючи Ер-Ріяд. 2 жовтня Хашкаджи відправився в генконсульство Саудівської Аравії в Стамбулі для оформлення документів, з тих пір він не виходив на зв’язок.

Агентство Reuters повідомило 6 жовтня, що турецька поліція розглядає версію вбивства журналіста в будівлі генконсульства. Раніше посол Саудівської Аравії в США принц Халед бен Сальман бен Абдель Азіз Аль Сауд спростував інформацію про вбивство зниклого в Туреччині саудівського журналіста. Також Ер-Ріяд дав дозвіл турецькій стороні провести слідчі процедури в генконсульстві.