ЄК не має наміру вводити нові санкції проти Польщі через конфлікт навколо судової реформи

Єврокомісія (ЄК) не бачить позитивних змін позиції Варшави в конфлікті з Брюсселем навколо судової реформи в Польщі, однак не має наміру вводити нові санкції проти неї до рішення Європейського суду юстиції.

Про це заявив у вівторок перший заступник глави Єврокомісії Франс Тіммерманс після прибуття в Люксембург на засідання Ради ЄС із загальних питань.

“Я можу сказати, що польський уряд продовжує дотримуватися своєї колишньої позиції і це нас турбує”, – зазначив він. У той же час, за словами Тиммерманса, Єврокомісія не планує вводити нові санкції проти Польщі до винесення рішення Європейського суду юстиції за позовом ЄК проти Варшави.

20 грудня 2017 року Єврокомісія вперше в історії Євросоюзу запустила санкційну процедуру щодо Польщі за порушення фундаментального принципу незалежності судової системи. Це може призвести до позбавлення республіки права голосу в Раді ЄС. 24 вересня цього року ЄК прийняла рішення подати до суду ЄС позов проти влади Польщі у зв’язку з проведеними в країні реформами судової системи.

Єврокомісія, зокрема, зазначає, що новий польський закон знизив вік виходу на пенсію для суддів Верховного суду з 70 до 65 років, що ставить під загрозу дострокового звільнення 27 з 72 суддів, включаючи голову цього органу. ЄК розцінює ситуацію, що склалася, як спробу впливу польської держави на роботу Верховного Суду. Варшава називає всі претензії Єврокомісії безпідставними.