Швейцарія арештувала майно Курченка

За клопотанням Генеральної прокуратури України компетентними органами Швейцарської Конфедерації арештовано майно бізнесмена Сергія Курченка.

Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

«Департаментом міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно створення злочинної організації Віктора Януковича та її структурного підрозділу під керівництвом Сергія Курченка, а також вчинення у її складі тяжких, особливо тяжких та інших злочинів у паливно-енергетичному та банківському секторах економіки, сфері оподаткування та інших. Про підозру в участі у вказаній злочинній організації та у вчиненні низки особливо тяжких злочинів у її складі, зокрема, повідомлено службовим особам ПАТ «Брокбізнесбанк», який за даними слідства був підконтрольний учасникам злочинної організації», – йдеться у повідомленні.

У ході розслідування встановлено, що за участь у злочинній організації та вчинюваних нею злочинів один із колишніх службових осіб ПАТ «Брокбізнесбанк» отримував значні суми коштів.

«За повідомленням компетентних органів Швейцарської Конфедерації, встановлено один з рахунків, на який за даними слідства перераховувались злочинним шляхом здобуті кошти, а також рахунок одного з підконтрольних злочинній організації підприємств на території цієї держави. Наразі вжитими заходами кримінально-правового характеру за запитом Генеральної прокуратури про міжнародну правову допомогу на вказаних вище рахунках арештовано кошти в загальній сумі 2 млн доларів», – зазначили в ГПУ.

Нагадаємо, 7 березня слідчим суддею Печерського районного суду м. Києва задоволено клопотання Генеральної прокуратури України та надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування щодо Курченка.

Загалом Курченку інкримінується:

  • заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах, скрапленим газом, який належав Укрнафті та Укргазвидобування.
  • Своїми діями він завдав збитків підприємствам на суму 2,1 мільярди гривень.
    заволодіння коштами, які належали Нафтогаз України, на суму 448,96 мільйони гривень з подальшим відмиванням доходів.
  • замах на заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах, яке належало Нафтогаз України. Йдеться про 5,1 мільярди гривень.
  • заволодіння коштами Нацбанку на суму 787 мільйонів гривень, які були надані у вигляді стабілізаційного кредиту ПАТ «Реал банк» з подальшою легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом.
  • заволодіння коштами Реал Банку (4,7 мільярди гривень).
  • заволодіння майном Укргазбанку на суму 502 мільйони гривень шляхом укладення удаваних договорів купівлі-продажу цінних паперів.

Сергій Курченко — український олігарх, наближений до колишнього президента України Віктора Януковича. Після того, як на початку 2014 року Янукович втік, Курченко також залишив Україну.

За даними ГПУ, колишній міністр доходів і зборів Олександр Клименко і олігарх Курченко завдали Україні 198 млрд гривень збитків.

У січні 2017-го суд обрав запобіжний захід у вигляді заочного арешту Сергія Курченка.

У травні 2017 року Курченка оголосили в державний розшук та надали дозвіл на його затримання. У червні цього року ГПУ погодила і направила Курченку повідомлення про підозру в правопорушеннях за 9 статтями Кримінального кодексу України.