Росія не дозволяє кораблям НАТО зайти в Азовське море

Росія не дозволить кораблям НАТО зайти в Азовське море для участі в спільних з Україною навчаннях.

Про це заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

“Нині Україна хоче провести натовські навчання в Азовському морі, але туди вже не можна буде зайти, тому що наш договір з Україною вимагає обопільної згоди для проходження військових кораблів в Азовське море”, – сказав він.

На думку голови МЗС Росії, дії НАТО біля російських кордонів мають провокаційний характер.

“Накопичення озброєнь на наших кордонах, настрій на модернізацію транспортної інфраструктури в Європі з тим, щоб американському важкому озброєнню і, напевно, іншому озброєнню країн НАТО було легше підійти до нашого кордону, – відверто провокаційні навчання, не наші з Китаєм посеред Сибіру, а в Україні, в Грузії та в Чорному морі”, – відзначив Лавров.

Також він заявив, що Росія уважно стежить за наміром США розмістити на постійній основі свою дивізію на території Польщі, що, на думку Лаврова, є порушенням Основоположного акту Росія – НАТО.

“Усі навчання, які нині проводяться НАТО в Прибалтиці, Польщі, Румунії, інших країнах, розгортання контингентів Німеччини, Канади, Англії та, гадаю, також Франції у Прибалтиці, Польщі… ідея наших польських колег запросити американську дивізію на свою територію, що буде прямим порушенням Основоположного акту Росія – НАТО, який забороняє розгортання істотних бойових сил на постійній основі на територіях країн – членів НАТО зі Східної та Центральної Європи, — це все дуже цікаві процеси”, – сказав він.

Раніше повідомлялося, що українські військовослужбовці готові до силових дій у разі подальшого загострення ситуації в Азовському морі. Про це заявив командувач Військово-морськими силами ЗСУ Ігор Воронченко.

12 жовтня президент Петро Порошенко своїм указом ввів у дію частково таємне рішення Ради безпеки і оборони (РНБО) про захист інтересів України на півдні та сході, а також в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці. Раніше секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Україна продовжить розширювати військову присутність в Азовському морі для відбиття “можливої агресії” з боку РФ.

Зокрема, вже створено корабельно-катерну групу, у планах – формування військово-морської бази на Азовському морі до кінця 2018 року.

Протягом останніх місяців значно зросла активність Росії в Азовському морі. Росіяни не дозволяють торговим суднам, що курсують до українських портів і виходять з них, безперешкодно проходити через Керченську протоку.