Суд скасовував арешт коштів, вилучених у справі про “вишки Бойка”

Печерський суд скасував арешт коштів, вилучених 11 липня при обшуку у справі про так звані “вишки Бойка”.

Про це повідомляє видання “Судовий репортер”.

Однією ухвалою суду від 12 жовтня скасовано арешт 223 тис. доларів та 1 290 євро, а іншою – 162 тис. доларів і 71,4 тис. євро.

Гроші заарештували 3 серпня з метою збереження речових доказів. Водночас станом на 12 жовтня власники коштів не були підозрюваними. Крім того, суду надано документи, які підтверджують законне походження коштів. У реєстрі вказано, що зміст ухвал про арешт коштів заборонено до оприлюднення.

За версією слідства, у березні-вересні 2010 року учасники злочинної організації спланували закупівлю двох самопідіймальних плавучих бурових установок не безпосередньо у виробника, а через підконтрольні фіктивні підприємства Highway Investment Processing LLP та Rigas Kugu Buvetava за явно завищеними цінами і заволоділи державними коштами у сумі більше 400 млн доларів.

Історію з їх придбанням назвали “вишками Бойка” на честь тодішнього міністра енергетики Юрія Бойка, який зараз є одним з лідерів партії “Опозиційний блок”.

Нагадаємо, що на початку серпня Печерський суд Києва за клопотанням Генеральної прокуратури України наклав арешт на майно латвійського мільйонера Василя Мельника у справі про “вишки Бойка”. Арешт накладено у справі про заволодіння коштами “Нафтогаз України” в сумі 1,7 млрд грн. Василь Мельник є главою правління компанії RIGAS KUGU BUVETAVA, через яку здійснювалась купівля бурових установок за завищеною ціною.