ЦВК Латвії затвердила остаточні результати виборів до Сейму

Центральна виборча комісія (ЦВК) Латвії в п’ятницю затвердила остаточні результати виборів в Сейм (парламент) республіки.

Переможцем голосування стала соціал-демократична партія “Згода”, яка буде представлена в законодавчому органі 23 депутатами.

Друге місце за підсумками виборів посіли центристи з партії “Кому належить держава”, які отримали 16 місць у Сеймі. Третє місце і 16 мандатів дісталися Нової консервативної партії (НКП). Ліберальне об’єднання “Для розвитку/За!”буде представлено в парламенті 13 депутатами. До Сейму також пройшли правлячу коаліцію, що входять в нинішню, праві з Національного об’єднання ” все для Латвії! – Вітчизні і свободі/Рух за національну незалежність Латвії” – 13 місць, Союз “зелених” і селян (СЗК) – 11 парламентаріїв, і партія “Нова Єдність” – вісім депутатів.

“Після виборів у 13-й Сейм ЦВК не отримав скарги про суттєві порушення, які могли б вплинути на результати виборів, а також у встановленому в законі про вибори в Сейм порядку в ЦВК на жодній дільниці не був оскаржений протокол про голосування”, – вказує Центрвиборчком.

Вибори до Сейму Латвії відбулися 6 жовтня. За 100 місць у законодавчому органі боролися 16 політичних партій і об’єднань, які представляв в цілому 1461 кандидат. В даний час в республіці проживають близько 1,9 млн осіб, з яких право голосу мають близько 1,5 млн громадян. Явка на виборах склала 54,6%.

Президент Латвії Раймондс Вейонис раніше дав обраним в Сейм партіям два тижні на переговори про співпрацю. При цьому всі політичні сили раніше не раз заявляли, що вони ні під яким виглядом не будуть співпрацювати з найпопулярнішою партією “Згода”, яка, швидше за все, залишиться в опозиції. Офіційні переговори про формування нової правлячої коаліції почалися 9 жовтня і тривають цього тижня. НКП вже виступила з пропозицією сформувати правлячу коаліцію з п’яти політичних сил, за винятком “Згоди” і СЗК.