Прокуратура АР Крим передала АРМА судно “Норд” як речовий доказ у кримінальному провадженні

Прокуратура АР Крим передала Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА), судно “Норд” як речовий доказ у кримінальному провадженні.

Про це повідомляється на сайті прокуратури АР Крим.

Передача відбулася на виконання постанови Херсонського міського суду Херсонської області.

“Мета передачі судна – здійснення всіх заходів з управління з метою збереження або збільшення вартості активів або передачі активів в управління на підставі договору управління чи розпорядження, або реалізації відповідних активів з подальшим розміщенням готівкових коштів на рахунках у державних банках до закінчення кримінального провадження”, – зазначив начальник управління прокуратури АР Крим Євген Комаровський.

Вказане рішення ухвалено з метою збереження бюджетних коштів, що витрачаються на утримання арештованого судна на території морського порту “Бердянськ”.

У прокуратурі нагадали, що 4 жовтня поточного року ними в Апеляційний суд Києва було направлено обвинувальний висновок у відношенні громадянина України, капітана судна “Норд” у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України (“Порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї з метою заподіяння шкоди інтересам держави”) для визначення підсудності та подальшого розгляду по суті.

“Так, капітан судна СЧС “Норд”, у збиток інтересам України забезпечив незаконний виїзд з тимчасово окупованої території України за межами дозволених порядком контрольних пунктів перетинання адміністративного кордону з півостровом Крим членам екіпажу зазначеного судна, з метою промислового вилову риби”, – пояснили у відомстві.

Своєю чергою на сайті омбудсмена повідомили, що сприяли дотриманню права на власність моряків судна “Норд”, оскільки під час передачі судна в АРМА для подальшої реалізації на аукціоні, було виявлено особисті речі моряків.

“Представник уповноваженого в Південних областях Володимир Остапенко та працівник секретаріату В’ячеслав Бондаренко забезпечували дотримання права на власність моряків під час передачі судна прокуратурою АР Крим у АРМА. Вони описали особисті речі моряків і склали відповідний акт. Цей акт, а також журнал із записами передали в Офіс омбудсмена”, – йдеться в повідомленні.

В офісі також додали, що запропонували морякам бути присутніми при передачі судна, але вони не з’явилися.

“Офіс уповноваженого вкотре підкреслює, що права членів екіпажу “Норд” не порушуються”, – йдеться в повідомленні.

25 березня 2018 року Державна прикордонна служба України затримала в Азовському морі судно “Норд” під прапором Росії, зареєстроване в анексованому Криму. На борту перебували 10 осіб. У всіх були паспорти громадян Росії, видані в Керчі. Судно порушило порядок виїзду з окупованої території України. Його відконвоювали до Бердянська. Пізніше суд заарештував судно.