У сільській місцевості заборонили будувати висотні будинки

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства обмежило максимальну висоту житлової забудови в залежності від класифікації населених пунктів і чисельності їх населення.

Про це повідомляє прес-служба міністерства.

“Якщо подивитися статистику, то Київська область, наприклад, щороку вводить в експлуатацію біля 2 млн квадратних метрів житла, в той час як Київ – 1,5-1,6 млн. Тобто активне будівництво ведеться в передмістях. Сільська місцевість забудовується як у містах, хоча не має для цього достатніх інженерних комунікацій, не вистачає соціальної інфраструктури”, – прокоментував обмеження на висоту будинків заступник профільного міністра Лев Парцхаладзе.

За його словами, є ще один важливий критерій – безпека. Коли будуються 25-30-поверхові будинки,  відсутня пожежна безпека, адже в регіонах немає необхідних засобів, щоб ліквідувати пожежу в таких висотних будівлях.

Згідно з новими державними будівельними нормами, у селищах з населенням до 1000 осіб дозволяється виключно садибна забудова.

У селищах, де мешкають понад одну тисячу осіб, дозволено будувати багатоквартирні будинки заввишки до 12 метрів, або ж до 4 поверхів включно.

У селищах міського типу – будинки не повинні бути вище 15 метрів (до 5 поверхів включно).

У містах, де мешкають до 50 тисяч жителів, дозволяються висотки до 27 метрів (до 9 поверхів включно).

У містах з населенням 50-100 тисяч можна будувати багатоквартирні будинки заввишки до 48 метрів (до 16 поверхів включно).

У містах, де проживають понад 100 тисяч осіб, висотність багатоквартирних будинків визначається документацією з просторового планування.

Висота будинків визначається без урахування шатрової покрівлі в разі її влаштування. При будівництві на складному рельєфі висота визначається з урахуванням цокольного поверху