США розглядають можливість проходу військових кораблів через тайванську протоку

США розглядають можливість направити свої військові кораблі через Тайваньську протоку.

Про це в суботу повідомило агентство Reuters з посиланням на неназваних представників американської влади.

За інформацією агентства, Вашингтон може повторити операцію, яку проводив у липні, коли два ракетних есмінця ВМС США USS Mustin і USS Benfold зробили прохід через води протоки. Тоді МЗС КНР виступив із заявою про те, що Сполучені Штати не повинні підривати світ і стабільність з обох сторін Тайванської протоки. У Пентагоні ж цей прохід назвали “звичайним” і додали, що кораблі ВМС США здійснили переміщення між Південно-Китайським морем і Східно-Китайським морем через Тайваньську протоку, “як робили це протягом багатьох років”.

Як зазначає агентство, можливе повторення липневої операції може спровокувати вкрай різку реакцію Китаю. Відзначається, що представники американських збройних сил відмовилися коментувати цю інформацію.

Пекін втратив контроль над Тайванем після закінчення громадянської війни в 1949 році. З 2008 по 2016 рік, в період правління партії Гоміньдан, відносини між сторонами на різних берегах Тайваньської протоки потеплішали. Але в них знову стався серйозний відкат після повернення в 2016 році до влади Демократичної прогресивної партії на чолі з Цай Інвень, яка є противницею курсу на зближення з КНР і відмовляється визнавати принцип “одного Китаю”. Напруженість між сторонами протоки посилилася після того, як в березні в США був прийнятий закон “про поїздки на Тайвань”, що заохочує взаємні візити американських і тайванських чиновників.

У квітні Держдепартамент схвалив продаж острову “підводних технологій” для зміцнення морської оборони. Пекін неодноразово заявляв, що продаж Вашингтоном озброєнь Тайваню лише ускладнює обстановку в Тайванській протоці і сприяє зростанню сепаратистських настроїв на острові. Підкреслюючи прихильність політиці “одного Китаю”, Вашингтон водночас стверджує, що діє відповідно до свого закону про відносини з Тайванем, прийнятим у 1979 році.