В ЄС засудили мілітаризацію Азовського моря Росією

Координатор зовнішньої політики ЄС Федеріка Моґеріні, виступаючи на пленарній сесії Європейського парламенту заявила, що РФ нехтує основоположними правилами мирного співіснування, а напруга в Азовському морі тільки зростає.

Вона засудила будівництво Керченського мосту, яке відбулось без згоди України, а також висловила занепокоєння через обмеження мореплавства, що відбувається поряд з мілітаризацією на морі.

Пов’язане зображення

“Будівництво Керченського мосту між Кримським півостровом та Росією було проведено без згоди України і це становить ще одне порушення суверенітету та територіальної цілісності України”, – наголосила посадовець.

“Ще більше турбує те, що посилення контролю над мореплавством у протоці відбувалось паралельно з мілітаризацією Азовського моря. Росія почала розміщати військові кораблі в регіоні в значній кількості і Україна у відповідь дещо збільшила військову присутність”, – зауважила вона.

Азовське море раніше було практично повністю демілітаризоване, нагадала Моґеріні.

“Нагадую, що Азовське море було практично повністю демілітаризоване і Україна та Росія підписали угоду про співпрацю “з користування Азовським морем та Керченською протокою”. Угода передбачає вирішення суперечностей між двома сторонами шляхом консультацій та переговорів. Ми цінуємо те, що Україна звернулась до міжнародних судів за правосуддям, включаючи в рамках Конвенції ООН з морського права”.

Посадовець ще раз підкреслила, що ЄС стоїть на боці України.

“Коли міжнародне право порушують, коли суверенітет і територіальну цілісність порушують, Європейський Союз стоїть на боці народу України.

Мілітаризація Азовського моря не відповідає нічиїм інтересам і може лише дестабілізувати хитку безпекову ситуацію і Чорноморському регіоні”, – проголосила вона.

Раніше повідомлялося, що українські військовослужбовці готові до силових дій у разі подальшого загострення ситуації в Азовському морі. Про це заявив командувач Військово-морськими силами ЗСУ Ігор Воронченко.

12 жовтня президент Петро Порошенко своїм указом ввів у дію частково таємне рішення Ради безпеки і оборони (РНБО) про захист інтересів України на півдні та сході, а також в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці. Раніше секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Україна продовжить розширювати військову присутність в Азовському морі для відбиття “можливої агресії” з боку РФ.

Зокрема, вже створено корабельно-катерну групу, у планах – формування військово-морської бази на Азовському морі до кінця 2018 року.

Протягом останніх місяців значно зросла активність Росії в Азовському морі. Росіяни не дозволяють торговим суднам, що курсують до українських портів і виходять з них, безперешкодно проходити через Керченську протоку.