Швейцарія видала Україні підозрюваного у шахрайстві на 800 млн грн

До України зі Швейцарії був екстрадований громадянин, якого розшукували за шахрайство в особливо великих розмірах.

Про це повідомила Генеральна прокуратура України.

“Завершена процедура екстрадиції зі Швейцарської Конфедерації в Україну громадянина, який розшукувався за скоєння шахрайства в особливо великих розмірах, що спричинило матеріальну шкоду загальною сумою 799 мільйонів 300 тисяч гривень”, – йдеться у повідомленні ГПУ.

Федеральний департамент юстиції і поліції Швейцарської Конфедерації прийняв рішення про видачу Україні цього чоловіка в жовтні. В Україні правоохоронці передали підозрюваного органу досудового розслідування. Правоохоронці проводять невідкладні слідчі дії.

Генпрокуратура не назвала прізвище екстрадованого громадянина. Втім, заступник генпрокурора України Євген Єнін уточнив, що йдеться про колишнього керівника одного з найбільших українських агрохолдингів.

 

” Вказана екстрадиція ускладнювалася протидією зацікавлених осіб не тільки у швейцарській, а і в українській правоохоронній та судовій системах”, – написав він у Facebook.

Стало відомо, що до України повернули колишнього голову ради директорів і співвласника “Мрія Агрохолдинг” Миколу Гуту, який в січні 2015 року за запитом української сторони був оголошений Інтерполом в міжнародний розшук. Гуту підозрюють у заволодінні шахрайським шляхом грошей восьми іноземних інвестиційних фондів на загальну суму понад 100 млн доларів.

Агрохолдинг “Мрія” заснований в 1992 році Іваном і Клавдією Гут. Микола Гута приєднався до Групи “Мрія” у 2002 році. Групою компаній “Мрія” володіла компанія Mriya Agro Holding Plc, яка була зареєстрована на Кіпрі.

У свою чергу 80% кіпрської компанії володіла ще одна закордонна структура  HF Assets Management Limited, якою володіла сім’я Гут. Йдеться про Івана, Клавдію, та їх синів Андрія і Миколу Гутів.