Уряд має намір проаналізувати ефективність використання доходів «Укргазвидобування» від підвищення цін на газ – Насалик

Уряд має намір проаналізувати ефективність використання доходів держхолдингу «Укргазвидобування», отримання яких стало можливо за рахунок введення в Україні єдиної ринкової ціни на газ для всіх споживачів з 1 травня поточного року.

Як повідомили у прес-службі Міненерговугілля, про це сказав міністр Ігор Насалик у ході зустрічі з членам наглядової ради НАК «Нафтогаз України».

«Позиція уряду встановити єдину ціну на газ дала нові фінансові можливості для підрозділу «Нафтогазу» і, зокрема, «Укргазвидобування». Тому уряду цікаво, як максимально ефективно і якісно будуть витрачатися ці кошти, – цитує Насалика прес-служба. – Необхідно, щоб цей процес був максимально прозорим і зрозумілим».

Як відомо, Кабінет міністрів України, як і планував, з 1 травня поточного року встановив єдину ціну на газ для населення на рівні 6879 грн за тисячу кубометрів. Представляючи це рішення, перший віце-прем`єр-міністр України Степан Кубів і міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик наголосили, що встановлення такої ціни поставить крапку у спекуляціях на газовому ринку країни. У свою чергу, глава уряду Володимир Гройсман підкреслив, що дане рішення є непростим і викличе широкі дискусії в суспільстві, але воно дозволить усунути всі існуючі раніше схеми, які дозволяли заробляти на різниці в ціні на паливо.

За розрахунками уряду, втрати України на спекуляціях із соціальними цінами на газ становлять 1 млрд дол. щорічно, а загальні втрати на соціальних цінах за історію незалежності нашої країни становлять 53 млрд дол.

За словами міністра соціальної політики Олександра Реви, кількість українських домогосподарств, що потребують субсидії, зросте у 2016 році на 50% – до 9 млн сімей у зв`язку із встановленням з 1 травня єдиної ціни на газ для всіх категорій споживачів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.