В Україні планують створити електронний кабінет забудовника

Під час відкритої дискусії Мінрегіонбуду та Держархбудінспекції з представниками будівельної галузі та профільними асоціаціями учасники обговорили важливі кроки на шляху до відкритої взаємодії держави і учасників будівельного ринку.

Зокрема, в Україні планують створити електронний кабінет забудовника.

У заході під головуванням Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка, взяли участь Голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев, Перший заступник Голови Комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський, представники Конфедерації будівельників України, профільних асоціацій, українських та іноземних компаній-інвесторів.

Будівельний бізнес відзначив ефективність роботи запущеної в жовтні онлайн-платформи Прозора ДАБІ, що дійсно стала якісним сервісом в дозвільних процедурах і контрольно-інспекційних заходів у будівництві. Система забезпечила публічність проходження зазначених процедур і виключила ризики зловживань.

За його словами, Прозора ДАБІ поширюється на всі регіони України щодо будівництв зі значним класом наслідків, а також об’єктів з середніми наслідками, дозвільну документацію на які обробляють територіальні органи ДАБІ. В пріоритетні плани – підключення до системи місцевих органів самоврядування, які в рамках децентралізації функцій держархбудконтролю мають власні інспекції.

“Крім того, спільно з урядово-громадською ініціативою Разом проти корупції ми розглядаємо питання створення електронних кабінетів для будівельників, що означає максимальний перехід на онлайн спілкування. Буде електронний кабінет, будь ласка, давайте в ньому спілкуватися і кожен буде бачити, де документи, строк розгляду, яка стадія будівництва і т. д.”.

Електронний кабінет буде містити всю документальну інформацію про об’єкт будівництва: з моменту подачі заяви про початок підготовчих робіт до введення в експлуатацію. Це повинно звести до мінімуму можливість виникнення корупційних ризиків між забудовником і ДАБІ.

Віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко зазначив, що дозвільні процедури в будівництві повинні бути максимально прозорими і простими: “Сьогодні першочергове завдання для ДАБІ – відпрацювати разом з бізнесом нову концепцію роботи через впровадження електронного кабінету забудовника з підключенням усіх необхідних реєстрів. Створення нового сервісу максимально усуне чиновника з дозвільних процедур. Наступне нововведення, яке буде введено в найближчим часом, – підключення органів місцевого самоврядування до системи Прозора ДАБІ”.

Перший заступник голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, Дмитро Андрієвський заявив, що на законодавчому рівні також вживаються всі заходи, щоб містобудівна галузь отримала гідну підтримку.

“Ви справді бачите команду, яка робить все для того, щоб подолати корупційні явища, але ця команда набагато ширше. Це і президент України, який знає ситуацію і особисто займається наведенням порядку в будівельній галузі, це і прем’єр-міністр України, який дає відповідні доручення, і генпрокурор, який приєднався і дуже серйозно підтримав будівельників. Я впевнений, що найближчим часом ми зможемо сказати, що ті зміни, які розпочаті, вже незворотні”, – зазначив Андрієвський.