Трамп підтримав кандидатуру Ненсі Пелосі на пост спікера Палати представників

Президент США Дональд Трамп підтримав у суботу кандидатуру конгресмена-демократа Ненсі Пелосі (штату Каліфорнія) на посаду спікера Палати представників Конгресу і пообіцяв, що за неї проголосує необхідна кількість республіканців.

Американський лідер розповів про це журналістам. Трансляцію бесіди вів телеканал Fox News.

“Я б допоміг Ненсі Пелосі, якщо їй будуть потрібні голоси республіканців для обрання спікером, а їй можуть знадобитися голоси. Я надам їй чудову послугу. Вона мені подобається”, – сказав президент-республіканець.

Він підкреслив, що Пелосі “заслуговує пост спікера” у зв’язку з тим, що вона “сильна і розумна”. “Вона заслуговує на цю перемогу… але в її партії є ті, хто намагається її перемогу відібрати. Вона переможе!”- зазначив глава держави.

“Якщо їй потрібні голоси, якщо вона попросить мене, я дам їй голоси, щоб вивести її вперед <…> Але я не думаю, що їй потрібно занадто багато-в якій би кількості голосів вона не потребувала-50, 10, 2 або 1… Скажіть її опонентам, що вони втрачають час”, – підсумував президент.

Раніше телекомпанія ABC повідомила, що група конгресменів-демократів має намір виступити проти обрання Пелосі на пост спікера. Її однопартійці мають намір заявити про свою позицію ще до наміченого на 28 листопада голосування у фракції з питання про майбутнє спікера. Водночас, як зазначила телекомпанія, сама Пелосі, яка займала даний пост в 2007-2011 роках, а з 2011 року очолювала фракцію демократів в Палаті представників, заявила про повну впевненість у тому, що їй вдасться домогтися обрання. Спікер Палати представників обирається простою більшістю голосів, це пост третій за значенням в державній ієрархії країни.

За підсумками виборів, що відбулися 6 листопада, в конгрес і місцеві органи влади демократи отримали більшість голосів у Палаті Представників і можуть висунути з числа членів своєї фракції спікера і голів усіх комітетів нижньої палати.