Міністр оборони Німеччини пояснила необхідність створення загальноєвропейської армії

Єдина армія ЄС потрібна для того, щоб рішуче відстоювати європейські інтереси у випадку виникнення криз і підвищити здібності Європи в тому, що стосується можливої участі її сил у військових операціях.

Таку думку висловила Міністр оборони ФРН Урсула фон дер Ляйен в опублікованому в неділю інтерв’ю медіагрупі Funke.

“Армія європейців потребує не тільки спільного тренування військовослужбовців і хорошого оснащення, але і в політичній волі до рішучого відстоювання європейських інтересів, якщо виникна яка-небудь криза”, – сказала глава міноборони. “Ми, політики, повинні так організувати і модернізувати наші структури, рішення, щоб Європа могла швидко діяти в питанні можливої участі у військових антикризових операціях”, – зазначила вона.

Фон дер Ляйєн не вважає, що єдина європейська армія може скласти конкуренцію силам НАТО. “НАТО завжди залишатиметься для всіх європейців першим адресатом у питаннях оборони”, – зазначила вона. Міністр нагадала, що учасники альянсу зараз “більше інвестують у збройні сили”, а “бюджет Бундесверу до наступного року зросте на 12%”.

Президент Франції Емманюель Макрон 6 листопада заявив в ефірі радіостанції Europe1, що Європі слід створити власні єдині збройні сили. Він також висловив думку, що Європейському союзу необхідно захищатися від Китаю, Росії і США. Потім канцлер Німеччини Ангела Меркель зазначила, що ЄС слід працювати в напрямку створення єдиної армії спільноти.