Профільний комітет рекомендував ВР притягнути до кримінальної відповідальності Березкіна

Комітет Верховної Ради із питань регламенту схвалив подання Генеральної прокуратури України щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Станіслава Березкіна.

Дане рішення прийняв регламентний комітет на засіданні 19 листопада.

Комітет дозволив притягнути до кримінальної відповідальності Березкіна. Проте комітет вирішив, що звинувачення щодо нардепа не були достатньо обґрунтовані та вмотивовані, тому депутати не підтримали затримання та обрання запобіжного заходу у вигляді арешту нардепа.

24 жовтня повідомлено про підозру 10 особам, яких затримали детективи Національного антикорупційного бюро України за підозрою у заволодінні 20 млн доларів кредитних коштів «Ощадбанку». Прокурори внесли до суду клопотання щодо усіх підозрюваних про обрання їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави від 5 до 150 млн грн.

За даними САП, серед підозрюваних: двоє чинних і один колишній працівник банку, які готували документацію щодо видачі кредиту і приховували від інших задіяних служб наявні невідповідності і порушення у документах позичальника; оцінювач, яка надала оцінку майновим правам за фіктивним договором поставки, що були прийняті банком як забезпечення кредиту; 5 осіб – головний бухгалтер і працівники підприємств групи «Креатив», які для досягнення спільного умислу із заволодіння коштами банку підробили низку документів і безпосередньо здійснювали легалізацію коштів шляхом їх переведення у безготівкову форму; син народного депутата Станіслава Березкіна, який нібито разом з іншими бенефіціарними власниками групи «Креатив» (на той час) набув корпоративні права ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон», придбані за рахунок коштів банку.

У САП зазначали, що заволодіння $20 млн державного банку було організоване народним депутатом України і виконане його близькими родичами і бізнес-партнерами. 24 жовтня керівник САП Назар Холодницький направив генеральному прокурору Юрію Луценку подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Березкіна.

У САП вважають, що він, ймовірно, причетний до заволодіння $20 млн кредитних коштів «Ощадбанку». 7 листопада Луценко подав до ВР подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Березкіна.