НАБУ отримало доступ до документів фірм Ахметова

В рамках справи про можливе зловживання службовим становищем посадовими особами Київського бронетанкового заводу детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) отримали тимчасовий доступ до документів металургійного комбінату “Азовсталь” та ТОВ “Метінвест-СМЦ”, які належать Рінату Ахметову.

Такі рішення прийняв слідчий суддя Солом’янського районного суду міста Києва Вадим Сенін.

Детективи НАБУ розслідують можливе зловживання службовим становищем посадовими особами КБТЗ під час закупівлі імпортної сталі російського походження за ціною вище, ніж вітчизняна спецсталь марки “71”.

При цьому зазначимо, що в контракті між Міністерством оборони України та КБТЗ було погоджено закуповувати імпортну сталь для виробництва бронетранспортера БТР-3 у разі відсутності вітчизняного аналога. Однак всупереч цій нормі сталь закуповували за кордоном.

У НАБУ встановили, що між КБТЗ та ТОВ “Лозівський ковальсько-механічний завод” було укладено договір підряду на виробництво корпусів для БТР. В умовах договору ЛКМЗ зобов’язується виготовити корпус до БТР з спецсталі марки “71”. Додатковою угодою внесені зміни до основного договору в частині марки стали: вітчизняну сталь замінено на імпортний аналог – спецсталь марки АТИ500AR. На виконання умов цього договору підряду між КБТЗ та ТЗОВ “Альфа Техно Імпорт” укладено договір поставки спецсталі марки АТИ500AR.

Встановлено, що “АТВ” є офіційним партнером SA NLMK Sales EUROPE з питань реалізації металопродукції виробництва NLMK Clabecq (Бельгія) на території України. У свою чергу компанія уклала зовнішньоторговельні контракти на постачання сталі з компаніями-нерезидентами Бельгії, Латвії, Естонії, що, за попередніми даними, належать російському концерну “НЛМК”.

Також детектив зазначив, що з метою встановлення розміру різниці між вартістю фактично закупленої КБТЗ у “АТВ” імпортної сталі і вартістю української спецсталі марки “71” виникла необхідність в отриманні вихідної інформації для порівняння зазначеної сировини для виробництва корпусів бронетранспортерів.

У зв’язку з цим НАБУ просило суд надати тимчасовий доступ до документів металургійного комбінату “Азовсталь”, який є виробником спецсталі марки “71” починаючи з 2014 року. Також детективи отримали доступ до документів ТОВ “Метінвест-СМЦ”, яке є постачальником зазначеної марки спецсталі.