В Німеччині та Україні обговорюють закриття портів для суден РФ

Конфлікт в Керченській протоці необхідно детально проаналізувати і встановити його причину. Про це заявила генеральний секретар партії канцлера ФРН Ангели Меркель (Angela Merkel) – Аннегрет Крамп-Карренбауер (Annegret Kramp-Karrenbauer).

Вона є фаворитом на пост голови Християнсько-демократичного союзу (ХДС), вибори якого пройдуть в грудні в Гамбурзі.

“Перший крок – прояснити всі обставини”, – підкреслила політик в інтерв’ю агентству Reuters.

“Якщо підтвердиться, що агресія виходила з боку Росії, що договір від 2003 року про співпрацю Києва і Москви у використанні Азовського моря, був порушений – в такому випадку я дотримуюся думки, що повинна бути відповідь”, підкреслила Крамп-Карренбауер.

Одним із кроків у такому випадку може стати блокування західних портів для Росії: “Вхід російським судам з регіону, з Азовського моря, в європейські або американські порти буде закритий до тих пір, поки ситуація з Україною не буде вирішена. Дане питання, безумовно, необхідно обговорювати”, – додала вона.

Крамп-Карренбауер прокоментувала також можливість відправки підрозділів ВМС Німеччини в Азовське море в рамках наглядової місії: “Безумовно, це стало б наступним етапом ескалації. Я була б рада, якби ми до цього могли знайти рішення, які зробили б подібний крок надлишковим”.

У свою чергу, Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що розраховує на міжнародні санкцій, в тому числі заборона російським судам з Азовського і Чорного морів заходити в деякі порти.

“Санкції бувають різні. Одна з ідей, про які ми говоримо, – не запускати в деякі порти російські судна, які йдуть з Азова або Чорного моря. Або пускати не всі. І обмежити всі можливі контакти, які в принципі можливі”, – сказав він в ефірі українського телеканалу “Інтер” в п’ятницю ввечері.

Клімкін зазначив, що є багато ідей щодо санкцій відносно РФ, і вони не є виключно економічними. За його словами, робота з підготовки санкцій йде, проте коли вони будуть введені, глава МЗС не зміг сказати.

Тим часом міністр закордонних справ України висловив надію, що пакети санкцій США проти Росії будуть посилені.

Нагадаємо, російські прикордонники 25 листопада затримали із застосуванням зброї в Керченській протоці три корабля ВМС України, які прямували в Азовське море. Три українські моряки були поранені. Українські кораблі були відконвойований в порт Керчі. Всі 24 українських моряка, що знаходилися на борту, заарештовані в Росії за звинуваченням у “незаконному перетині державного кордону РФ”.

Київ заперечує звинувачення. У зв’язку з інцидентом в ряді областей України введено воєнний стан. За оцінками міжнародних експертів, Україна має необмежене право на транзит через Керченську протоку. Із засудженням дій Росії виступило НАТО, свою стурбованість інцидентом висловили США, ЄС, Німеччина, Франція. Із закликом до Москви звільнити українських моряків і судна виступили лідери країн “великої сімки”.