Сенатор Рубіо застеріг Трампа від помилування Манафорта

Президент США Дональд Трамп зробить непоправну політичну помилку, якщо вирішить помилувати колишнього керівника свого передвиборчого штабу Пола Манафорта.

З таким попередженням виступив в неділю в ефірі телекомпанії CNN член верхньої палати Конгресу Марко Рубіо (республіканець від штату Флоріда), який поступився Трампу в боротьбі за право стати кандидатом республіканців у президенти на виборах 2016 року.

Рубіо було поставлено питання, чи буде з боку глави держави помилкою скористатися своїм правом помилування Манафорта. “Так, це буде помилкою, і я б настійно рекомендував не чинити так. З моєї точки зору, президентські повноваження надаються не для досягнення такого роду завдань”, – зазначив сенатор.

“Я вважаю, що це буде і страшною політичною помилкою. Я сподіваюся, що цього не станеться”, – додав Рубіо. “Право помилування має застосовуватися дуже виважено. Зазвичай це право застосовується у випадках, коли виникають виняткові обставини”, – пояснив сенатор, відповідаючи в неділю на те ж питання в ефірі телекомпанії ABC.

Президент США в інтерв’ю газеті New York Post в кінці листопада заявив, що ніколи не обговорював можливість помилування колишнього керівника свого передвиборчого штабу, проте не виключив такого варіанту розвитку подій. Трамп в черговий раз дав критичну оцінку того, як діють по відношенню до Манафорту, а також до колишнього радника президента з політичних питань Роджеру Стоуну та іншим свідкам підлеглі спецпрокурора Роберта Мюллера, який розслідує російське втручання в американські вибори 2016 року.

Справа проти екс-керівника передвиборчого штабу Трампа розглядається в судах Вашингтона та Олександрії (штат Вірджинія). В останньому оголошення вироку відбудеться 8 лютого. Раніше журі присяжних визнало Манафорта винним лише по восьми з 18 пунктів звинувачення, які стосуються в тому числі порушень податкового та банківського законодавства, приховування наявності зарубіжних банківських рахунків.

Манафорт увійшов до складу виборчого штабу Трампа в березні 2016 року, очолив його в червні, але вже в серпні був звільнений після того, як Київ звинуватив його в незаконному отриманні великих грошових сум в 2007-2012 роках.