Клімкін на засіданні Ради ЄС обговорить агресію РФ проти України на Азові

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін 10 грудня 2018 року під час робочої зустрічі у Брюсселі з міністрами закордонних справ держав-членів Євросоюзу обговорить загострення ситуації в Азовському морі та Керченській протоці.

Як повідомляє прес-служба МЗС, зустріч відбудеться в рамках засідання Ради ЄС із закордонних справ, на порядок денний якого винесене питання щодо загострення ситуації в Керченській протоці.

Клімкін відвідає Брюссель на запрошення високого представника ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федеріки Могеріні.

Міністри планують обговорити комплексну відповідь Євросоюзу на агресивні дії Росії, зокрема шляхом посилення санкційного тиску на Кремль, а також шляхи сприяння Україні у звільненні українських військовополонених та допомоги українському Приазов’ю, яке потерпає від наслідків російської агресії на суші та на морі.

25 листопада російський спецназ захопив два українських катери і буксир біля берегів анексованого Росією півострова Крим на підході до Керченської протоки. У Києві стверджують, що прикордонна служба ФСБ Криму і Севастополя обстріляла і затримала три українських військових корабля, які намагалися пройти через Керченську протоку. При затриманні були поранені кілька військовослужбовців збройних сил України, а також пошкоджені морські судна.

У ФСБ Росії заявили, що катера “Бердянськ”, “Нікополь” і буксир “Яни Капу”, які прямували з Одеси до Маріуполь, були затримані за “перетин державного кордону РФ” і за неправомірну захід у тимчасово закриту акваторію територіального моря Росії. Київ заперечує звинувачення. У зв’язку з інцидентом у низці областей України введено воєнний стан.

За оцінками міжнародних експертів, Україна має необмежене право на транзит через Керченську протоку. Із засудженням дій Росії виступила НАТО, свою заклопотаність інцидентом висловили, зокрема, США, ЄС, Німеччина, Франція.