Порошенко назвав війною інцидент у Керченській протоці

Президент України Петро Порошенко звернувся до президента РФ Володимира Путіна через напад Росії на кораблі України в районі Керченської протоки, назвавши це актом агресії та війною.

Про це глава держави заявив в інтерв’ю американському телеканалу Fox News, відео розміщене на сторінці президента у Facebook.

«Містере Путін, це акт агресії, містере Путін, це війна. Це не жарт, не інцидент і не криза, тому що ваші регулярні війська під російським прапором здійснили напад на українське військове судно у міжнародних водах», – заявив Порошенко.

Вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру “Яни Капу” та двом катерам “Бердянськ” та “Нікополь”. Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером та навіть вдались до тарану буксира прикордонним кораблем “Дон”. Увечері того ж дня російські кораблі напали на них та захопили, при цьому поранивши шістьох українських моряків.

3 грудня, російська влада пред’явила захопленим у Чорному морі українським морякам звинувачення в нібито незаконному перетині кордону.

26 листопада, Верховна Рада затвердила указ президента Петра Порошенка про введення воєнного стануЗа відповідне рішення проголосували 276 депутатів.