Мінрегіон: на будівництво медамбулаторій у сільській місцевості спрямовано 1 млрд грн із держбюджету в 2019 році

На будівництво сучасних медамбулаторій у сільській місцевості в 2019 році з держбюджету буде спрямовано 1 млрд грн.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook.

«Будівництво нових сучасних медамбулаторій у сільській місцевості та підвищення якості надання первинних медичних послуг – завдання, яке було поставлено президентом Петром Порошенком, і наступного року ми продовжуватимемо його реалізацію. В бюджеті на 2019 рік передбачено 1 млрд грн субвенції, який буде спрямовано на реформу сільської медицини», – написав він.

Парцхаладзе зазначив, що в 2017-2018 роках на реформу сільської медицини було виділено 5 млрд грн.

«Ці кошти спрямовуються на будівництво нових сучасних медамбулаторій у сільській місцевості та закупівлю автомобілів для лікарів. Всього планується побудувати 516 медамбулаторій, і зараз вже майже всі області почали будівництво нових установ. Перші три сучасні амбулаторії вже відкрито в Кіровоградській області. Лідерами крім неї є також Луганська, Рівненська, Дніпропетровська та Миколаївська області», – зазначив він.

Також Парцхаладзе підкреслив важливість реалізації вищезазначених змін. ”Сьогодні якість надання первинної медичної допомоги в сільській місцевості в жахливому стані й люди, які там проживають, а це близько 30% всього населення України, дуже очікують на зміни у цій сфері. Адже переважна більшість старих приміщень перебувають у незадовільному стані – не мають водопостачання, туалетів, всюди грибок, із яким марно боротися. Не можна, щоб медичні установи існували в такому стані. Це вкрай необхідно змінювати”, – підкреслив він.