Трюдо виключив перенесення парламентських виборів в Канаді на більш ранній термін

Ліберальний уряд Канади не має наміру переносити парламентські вибори 2019 року на більш ранній термін.

Про це в неділю заявив прем’єр-міністр країни Джастін Трюдо телеканалу CTV.

“Вибори пройдуть в призначену дату – 21 жовтня, Я впевнений в цьому”, – сказав він, відповідаючи на питання про можливе перенесення дня виборів. Трюдо також підкреслив, що ліберальна партія планує вести “дуже позитивну передвиборчу кампанію” і не збирається виставляти своїх конкурентів в негативному світлі.

Згідно з канадським федеральним законом про вибори, парламентські вибори проводяться в третій понеділок жовтня через чотири роки після попередніх федеральних виборів, при цьому дата нових виборів може бути перенесена на більш ранній термін. За порадою прем’єр-міністра генерал-губернатор Канади має право розпустити парламент і перенести день виборів.

Також прем’єр-міністр встановлює терміни початку передвиборчої гонки. У 2015 році голова тодішнього консервативного уряду Стівен Харпер оголосив про початок кампанії за 78 днів до третього понеділка жовтня – це максимальний термін, мінімальний становить 36 днів. Трюдо прийме рішення про початок передвиборчої гонки кандидатів наступного року.

Основна боротьба на 43-х парламентських виборах за 338 крісел в нижній палаті парламенту – Палаті громад – традиційно розгорнеться між трьома найбільшими партіями країни: ліберальної, консервативної та нової демократичної.

На виборах 2015 року ліберали набрали 39,5% голосів виборців, консерватори – 31,9%, а нові демократи – 19,7%. Лідер партії, що перемогла, стає прем’єр-міністром Канади.