Екс-юриста Трампа можуть викликати в конгрес для надання свідчень на початку 2019 року

Колишній юрист президента США Дональда Трампа Майкл Коен може бути викликаний в Конгрес США на початку наступного року для дачі свідчень з приводу передбачуваних порушень закону з боку американського лідера.

Про це заявив у неділю в інтерв’ю телекомпанії CNN майбутній голова комітету з нагляду та урядової реформи Палати представників Конгресу США Елайджа Каммінгс (демократ від штату Меріленд).

У середу Коен був засуджений судом в Нью-Йорку до трьох років тюремного ув’язнення за звинуваченнями в ряді злочинів, в тому числі нецільовому витрачанні коштів, виділених на передвиборну боротьбу. Ці кошти, за даними прокуратури, були виплачені за мовчання екс-фотомоделі Карен Макдугал і колишній порноакторці Стефані Кліффорд, які стверджували, що Трамп в минулому вступав з ними в позашлюбний зв’язок. У п’ятницю в інтерв’ю телеканалу ABC Коен, який почне відбувати свій тюремний термін в березні наступного року, стверджував, що Трамп особисто розпорядився про виплати і при цьому усвідомлював незаконність своїх дій. Сам президент неодноразово заявляв про зворотне.

Як зазначив Каммінгс, який на початку наступного року стане головою зазначеного комітету після того, як контроль над нижньою палатою Конгресу за підсумками листопадових виборів перейшов до демократів, він сподівається, що Коен вже в січні зможе постати перед законодавцями. “Я сподіваюся, що Коен постане перед Конгресом, де він зможе розповісти американському народу в точності все те, що він говорив спецпрокурору США Роберту Мюллеру і іншим слідчим”, – зазначив Каммінгс.

“Я дійсно хотів би бачити його в Конгресі в січні, щоб члени Палати представників змогли задати йому питання”, – зазначив законодавець, говорячи про юриста. “Я думаю, що громадськості потрібно точно знати, що сталося, і, як я вважаю, він Коен може пролити світло на це”, – підкреслив Каммінгс.

Конгресмен в інтерв’ю також сказав, що незважаючи на те, що докази в підтримку можливих правопорушень з боку Трампа поступово накопичуються, він вважає передчасними будь-які обговорення на тему запуску процедури імпічменту. За словами Каммінгса, Мюллеру, що розслідує передбачувану “змову” між помічниками Трампа і представниками РФ, треба дозволити “завершити роботу”.

Спецслужби США інкримінують Росії втручання в американський виборчий процес в 2016 році. Розслідуванням спроб впливу займається вже більше року спецпрокурор Мюллер. Трамп і його помічники неодноразово відкидали підозри в будь-яких неправомірних контакти з офіційними особами РФ в період виборчої кампанії. Москва також всі  звнувачення спростовує.