У Білому домі можуть припинити роботу уряду через будівництво стіни з Мексикою

Американський Білий дім і ряд федеральних відомств почали завчасну підготовку до можливого ​​припинення роботи уряду через відсутність розуміння між демократами і республіканцями з питання безпеки кордону, пише в неділю “Вашингтон пост”.

Видання зазначає, що припинення роботи низки установ може відбутися 22 грудня, за три дні до католицького Різдва, якщо республіканцям на чолі з Дональдом Трампом не вдасться прийти до розуміння з демократами навколо фінансування будівництва стіни на кордоні з Мексикою.

Так, представники Демократичної партії США не згодні з пропозицією республіканців виділити $ 5 млрд на реалізацію проекту.

“Ми плануємо зробити все необхідне для будівництва стіни на кордоні”, – заявив в інтерв’ю CBS старший радник в Білому домі Стівен Міллер.

У той же час, лідер меншості в Сенаті Чарльз Шуммер заявив, що президент США Дональд Трамп “не отримає стіну в будь-якій формі”. Демократи пропонують закласти на будівництво стіни і бар’єрів $ 1,3 млрд.

На думку аналітиків, опитаних виданням, мова може йти про часткову, а не повну зупинку роботи уряду, яка торкнеться правоохоронних установ, установ з питань нацбезпеки, і вона може тривати кілька днів, а то й тижнів.

Раніше, Дональд Трамп пригрозив лідерам Демократичної партії припиненням роботи уряду в ході зустрічі, присвяченій будівництву стіни на кордоні з Мексикою.

“Якщо у нас не буде безпеки на кордоні, ми зупинимо роботу уряду”, – заявив Трамп на відкритій для преси зустрічі з лідером демократів в сенаті Чаком Шумером і лідером демократів в палаті представників конгресу США Ненсі Пелосі.

У відповідь Шумер і Пелосі закликала президента знайти інше рішення, а Ч.Шумер зазначив, що “не слід зупиняти роботу уряду через розбіжності”.

Державне фінансування ряду відомств в США припиняється 21 грудня. Призупинення роботи уряду в США відбувається, коли Конгрес не приймає або президент не підписує законопроект про асигнування для роботи міністерств, відомств і програм.